Nazwa agaricus niewiele mówi. Jednak jeśli łacinę przetłumaczymy na polski język, to dowiemy się, że to nic innego jak pieczarka. Dokładniej rzecz ujmując agaricus to określenie na rodzaj grzybów pieczarek. Bo nie ma tylko jednej pieczarki.
Ile jest pieczarek?
Jak możemy znaleźć w Internecie, jest około naprawdę wiele gatunków pieczarek. W samej Europie występuje ponad 100, w tym nawet pieczarki trujące na przykład pieczarka karbolowa.
W sklepach jednak znajdujemy najczęściej jeden gatunek pieczarki – dwuzarodnikową.
Jak ogólnie wyglądają pieczarki?
Mimo iż jest wiele gatunków tych grzybów są one do siebie bardzo podobne. Wiele jest tak bardzo, że nawet doświadczeni grzybiarze będą je ze sobą mylić, lub nawet nie będą mieli pojęcia o tym, że tak naprawdę mają w koszyku dwa, lub trzy gatunki pieczarki.
Ogólnie pieczarki mają mięsiste kapelusze o nagiej lub łuskowatej powierzchni, suche. Mają one blaszki o barwie od różowego u młodych owocników do brązowego u starszych. U wielu gatunków występuje na trzonie charakterystyczny pierścień.
Królowa sklepów
Na targach i w sklepach zwykle możemy zakupić pieczarki. Dokładniej są to pieczarki dwuzarodnikowe. Są one znane również pod nazwą pieczarka ogrodowa lub pieczarka polna.
Jest ona najpowszechniej uprawiana ze względu na swój kapelusz. Jest on bardziej mięsisty, a przez to bardziej okazały niż u innych gatunków.
W naturalnym środowisku jest dość rzadka. W Polsce, ma opisane 5 stanowisk gdzie występuje naturalnie. Aczkolwiek jest bardzo powszechnie uprawiana w pieczarkarniach.
Wartości odżywcze pieczarki
Pieczarki mogą zapewnić w naszej diecie miedź, witaminę B1, B3, B6, kwas pantotenowy, selen, fosfor i potasu. Ponad to są małokaloryczne – na sto gram mamy 22 kcal. Jest za to odpowiedzialna woda, która znajduje się w grzybach. Na sto gram pieczarek mamy 92 gramy wody.
Biznes grzybowy
Uprawa pieczarek jest dość prosta. Wymagają one organicznego podłoża – w Europie jest to najczęściej koński nawóz z dodatkiem wiórów drzewnych. W temperaturze od 22 d 24 stopni i przy wilgotności osiągającej nawet 95% rosną pieczarki.
Co ciekawe, największym producentem pieczarek w Europie jest Polska, która produkuje 330 tys. ton rocznie. Dzięki takiej produkcji jest największym eksporterem tych grzybów na świecie.
Najnowsze komentarze