Wybór ryby na kolację, czy jako danie obiadowe, to świetna alternatywa dla potraw mięsnych! Ponadto ryby, szczególnie te morskie, zawierają w sobie moc niezbędnych składników odżywczych, które zbawiennie działają na ludzki organizm. Większość ludzi twierdzi, że przygotowanie dania rybnego wymaga wielogodzinnego przebywania w kuchni i niebywałych zdolności kulinarnych. Nic bardziej mylnego! Pokażemy Ci, jak szybko, smacznie i zdrowo przyrządzić takie danie jako pełnowartościowy posiłek dla dwóch osób! Szczegóły poniżej…
Dziś w roli głównej mintaj na parze! Do jego stworzenia potrzebujesz:
-dwa filety z mintaja (mogą być mrożone, ale wtedy dolicz potrzebny czas na rozmrożenie!)
-świeży tymianek
-sok z połówki cytryny wraz ze skórką
-sól ziołowa
-biały lub cytrynowy pieprz
Sposób wykonania:
1. Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. Następnie wyciśnij sok i połącz ze świeżymi listkami tymianku (może być również suszony). Może również dodać parę kropli oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Gotowe, rozmrożone lub świeże, filety z mintaja przekładamy do miseczki i szczegółowo zanurzamy rybę w sosie cytrynowo-tymiankowym.
3. Odstawiamy rybę na jakiś czas, aby składniki doskonale się połączyły.
4. W międzyczasie wstawiamy wodę w garnku, aby się zagotowała. Kładziemy na niego garnek z sitkiem i umieszczamy w nim rybę. Całość zamykamy pokrywką. Po kilku minutach mintaj na parze powinien być już gotowy! Jeśli całość będzie za mało przyprawiona, zawsze można jeszcze dodać soli i pieprzu.
***WERSJA DLA AMBITNYCH LUB BARDZO GŁODNYCH
-W międzyczasie myjemy ziemniaki wraz ze skórą i wstawiamy „w mundurkach”, aż się ugotują.
– W misce łączymy dowolnie wybrane, różne rodzaje sałat, np.: lodowa, rukola, endywia itd. Kroimy pomidora, paprykę ( może być o różnych kolorach),świeżego ogórka, rzodkiewkę w kostkę. Polewamy całość paroma kroplami oliwy z oliwek i doprawiamy oregano. Można również posiekać świeżą pietruszkę, albo inną, wybraną zieleninę. Całość mieszamy, aby dresing dokładnie pokrył wszystkie składniki.
W ten sposób, wraz z gotowym mintajem, stworzyliśmy pełnowartościowe danie!
Smacznego!
Najnowsze komentarze