Zapraszając w nasze skromne progi gości, musimy być świadomi tego, że należy ich sowicie przyjąć. Oprócz wędlin, napojów alkoholowych czy napojów słodzonych, nie należy zapominać o słodkościach. Każdy człowiek lubi od czasu do czasu podjeść sobie coś słodkiego. Gościom często podajemy różnego rodzaju ciasta, cukierki, czy ciastka. Największą furorę w ostatnich czasach robią ciastka czekoladowe – co powiecie zatem na ciastka potrójnie czekoladowe? Czy zrobią one potrójną furorę?

Czym są potrójnie czekoladowe ciastka?

Ciastka tego typu najczęściej robione są w okolicach świątecznych, ale oczywiście możemy przygotowywać je przez cały rok. Ciastka potrójnie czekoladowe charakteryzują się przede wszystkim swoim intensywnym, słodkim smakiem. Duża ilość czekolady przygotowana w idealny, a przede wszystkim w stonowany sposób może być przysłowiowym niebem w gębie.

W jaki sposób przygotować soczyste i smaczne ciastka czekoladowe?

Przede wszystkim, musimy udać się na zakupy i wejść w posiadanie niezbędnych składników, bez których nie będziemy w stanie przygotować ciastek. Do takich składników niezbędnych, zaliczyć możemy masło, cukier – w tym przypadku, cukier brązowy może okazać się bardziej efektywny, jajka, ekstrakt z wanilii, mąka pszenna, soda oczyszczona, kakao, proszek do pieczenia, wedle upodobań – możemy zakupić również rodzynki, które urozmaicą i zmienią smak ciasteczek czekoladowych. Zapominać nie możemy również o składnikach, bez których ciastka nie nazywałyby się w sposób, w jaki się nazywają. Musimy zakupić więc trzy różne rodzaje czekolad – będzie to czekolada gorzka, mleczna, a także czekolada biała. W tym właśnie tkwi sęk nazwy “potrójnie czekoladowe” – chodzi po prostu o to, że w owych ciastkach wykorzystujemy trzy różne rodzaje czekolad. Samo przygotowanie ciastek nie powinno zająć nam zbyt dużo czasu, szacuje się że cały proces, łącznie z pieczeniem ciastek, oscyluje w graniach od piętnastu, do trzydziestu minut – ciastka przygotować możemy więc w tempie błyskawicznym.