Olej jest tłuszczem, który najchętniej, oraz najczęściej używamy w kuchni. Jest tani, posiada mało wyrazisty zapach i smak, co pozwala na przygotowanie wielu smacznych deserów oraz dań, również tych smażonych.
Choć potrawy smażone są smaczne i aromatyczne, są również niezdrowe zwłaszcza, gdy do ich przygotowania, wybierzemy niewłaściwy tłuszcz, który zamiast umożliwić przygotowanie dania, przyczyni się do jego zepsucia, a nawet niezdrowego oraz szkodliwego oddziaływania na organizm człowieka. Jak tego uniknąć? Jak przygotować smaczne, zarazem nieszkodliwe dla nas dania?

Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów oleju. Pośród nich, znaleźć można między innymi olej słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy, lniany, oraz oliwę z oliwek, która jest świetnym tłuszczem do przygotowywania smacznych sałatek oraz sosów. Dostępne w sklepie oleje, są rafinowane oraz nierafinowane, i tu należy zwrócić szczególna uwagę, by wybrać odpowiedni olej.
Najzdrowszym olejem, który powinno stosować się podczas przygotowywania dań smażonych jest olej rafinowany. Cechuje się wysokim punktem dymienia, czyli nie pali się podczas wysokich temperatur, stając się szkodliwym związkiem chemicznym, zagrażającym zdrowiu. {Ponadto, ma wysoką zawartość kwasów jednonienasyconych i niską zawartość kwasów wielonienasyconych. Drugim, chętnie stosowanym tłuszczem jest rafinowana oliwa z oliwek, która ma dokładnie takie same właściwości. Nadaje się więc do przygotowywania dań smażonych.
Dla miłośników mięsnego smaku, polecamy smalec. Ten odzwierzęcy tłuszcz, doskonale znosi wysokie temperatury. Nadaje się do przygotowywania dań smażonych, jak i deserów, na przykład smacznych pączków. Ze względu na jego trudne przyswajanie, lepiej zastąpić go olejem rafinowanym rzepakowym, lub oliwą z oliwek, również rafinowaną. Dla urozmaicenia smaku, można wymieszać go ze smacznym oraz zdrowym olejem kokosowym, jednak istotne jest, aby jego spożywanie ograniczyć, gdyż tłuszcz ten, nie jest odpowiednim tłuszczem do smażenia.