Śniadanie bez świeżych bułek to dla niektórych śniadanie nieistniejące. Bo przecież to ten wypiek nadaje się najlepiej do wykonania kanapki w stylu burgera, w której to ukryć można wiele smacznych składników. A jeżeli nachodzi ochota na odmianę od zwykłej pszennej bułki? Polecają się bułeczki z szafranem, których smaku nie da się porównać z niczym innym.
Szwedzki przysmak
Gdy w Polsce takie połączenie może wydawać się być bardzo niecodziennym, w Szwecji bułeczki szafranowe są bardzo popularne, spotkać je można praktycznie w każdej piekarni. Niecodzienny smak sprawia, że odbierane są jako wypiek wytrawny, który sprawdza się nie tylko na śniadanie, ale i na kolacje – można z nich bowiem stworzyć wykwintne zapiekanki, które szybko znikną ze stołu.
Do przygotowania w domu
Przygotowanie takich szafranowych bułeczek nie nastręczy zbyt wielu trudności, jeżeli tylko będzie się postępować zgodnie z przepisem. A wypieczone, świeże bułeczki samym swoim zapachem sprawią, że będzie chciało się porwać jedną i zjeść.
Szafran, który jest potrzebny do ich przygotowania, znaleźć można w sklepach spożywczych na dziale z przyprawami – na przykład firmy Kamis, który dostępny jest w opakowaniu w formie nitek.
Składniki:
– 325 ml mleka
– 500 g nitek szafranu
– 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
– 60 g roztopionego masła
– 500 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
– 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
– pół łyżeczki soli
– 1 jajko
oraz:
– 24-48 rodzynek
– 1 roztrzepane jajko do smarowania
Przygotowanie
W małym garnuszku podgrzać mleko z szafranem, zagotować. Odłożyć do przestudzenia do letniej temperatury. Do letniej mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajko, wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (w przypadku świeżych wpierw zrobić rozczyn: 25 drożdży wymieszać z łyżką cukru, ¼ szklanki ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki pszennej, 3/5 rozczynu wziąć do bułeczek), dodać sól, kardamon, następnie mleko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazować – mocno uderzyć lub krótko zagnieść – podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 35-40 cm. Formować zwarte bułeczki na kształt litery „S”, zawijając jednocześnie każdy z końców wałeczka na kształt ślimaka.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, przykryć, pozostawić do podwojenia objętości na około 30 minut.
Przed pieczeniem w końcówki każdej bułeczki włożyć po 1-2 rodzynki, wciskając je w ciasto. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, wyjąć, ostudzić na kratce.
Najnowsze komentarze