Wino z kiwi ma niezwykle oryginalny smak i może być doskonałym pomysłem na prezent. Nieco egzotyczne, o słodkim, pięknym zapachu, przypadnie do gustu, nawet największym smakoszom. Dowiedz się, jak zrobić wyjątkowe wino z kiwi! Pamiętaj, aby owoce kupować w sezonie, inaczej przepłacisz, a ICH jakość nie będzie zadowalająca. Uważnie przeczytaj wszystkie poniższe wskazania. Do dzieła!

Przepis na wino z kiwi – składniki:

  • około 15-20 kg dojrzałych owoców kiwi
  • od 3 do 3,5 kilograma białego cukru
  • drożdże winiarskie, może być Tokay, specjalnie przeznaczony do produkcji białych win, oraz pożywka

Oprócz tego potrzebujesz balona fermentacyjnego oraz czystych i wyparzonych butelek z korkiem. Pamiętaj też, że drożdże muszą mieć oznaczenie, że są przeznaczone do użytku winiarskiego. Jeśli użyjesz zwykłych drożdży, wówczas nie uda Ci się przygotować żadnego trunku.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj dokładnie i oczyść. Końcówki owoców kiwi odetnij. Pokrój kiwi na kawałki. Nie ma to większego znaczenia, jakie będą to kawałki, ponieważ kiwi to miękki owoc i szybko się rozpuszcza. Pamiętaj także, żeby owoce były dorodne. Małe i niedojrzałe kiwi nadadzą Twojemu napitkowi kwaśnego i mocno cierpkiego smaku.
  2. Rozpuść cukier w gorącej wodzie i odstaw naczynie, aby woda z cukrem wystygła.
  3. Pocięte owoce kiwi wrzuć do pojemnika fermentacyjnego i zalej całość przegotowaną i ostudzoną wodą z cukrem.
  4. Dodaj drożdże i pożywkę dla drożdży.
  5. Odstaw balon w ciepłe miejsce i zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Po około dwóch tygodniach zobaczysz, że dwutlenek węgla wypycha rurkę fermentacyjną, musisz zlać wino i odstawić je na kolejne tygodnie. Po około miesiącu czasu, możesz spróbować, czy Twoje wino nabrało wystarczającej mocy. Jeśli tak, zlej je do czystych i wyparzonych butelek, zamknij korkiem i ustaw w chłodnym miejscu.

Wino z kiwi ma ciekawy, orzeźwiająco – słodki smak. Można go podawać do lekko kwaskowatych ciast, na przykład do kruszonek z rabarbarem, czarnymi jagodami, czy też szarlotki z antonówek.