Owoce lata

W okresie lata każdy może się cieszyć dobrodziejstwem natury. Tak naprawdę w okresie letnim nasze organizmy najbardziej korzystają z dań warzywnych i owocowych. Zimą dostarczamy organizmowi przede wszystkim produkty przetworzone i mrożone. Lato to ten czas, w którym możemy się cieszyć witaminami walorami smakowymi świeżych owoców i warzyw.

Szybko i smacznie

Zastanawiając się co na letni obiad przygotować swojej rodzinie rozważamy dania szybkie i pożywne. Często pojawia się problem z przygotowaniem czegoś smacznego, aby zajadały się tym również dzieci. Idąc za potrzebami warto jest się skupić na obiedzie tak zwanym „na słodko”. Jednym z takich rozwiązań są pierogi z owocami.

Pierogowa rozkosz

Latem drzewa zaczynają kwitnąć i dawać owoce. Do pierogów możemy włożyć tak naprawdę wszystko. Od czerwca do września, czyli w tak zwanym sezonie możemy przygotować pierogi zarówno z truskawkami, wiśniami czy też jabłkami. Każdy owoc się nadaje na smaczny, słodki obiad.

Podstawą dobrze wykonanych pierogów jest ciasto. Z jednej strony wydaje się ono bardzo łatwe do wykonania, ale niestety nie dla każdego. Przede wszystkim trzeba psie siać mąkę do pierogów. Po przesianiu mąki wyrabiamy w niej mały dołek. Można to wykonać na stolnicy jak i w odpowiedniej wielkości misce. W wydrążony dołek wlewamy wodę. Woda powinna być przegotowana i ciepła. Tak przygotowaną zaprawę lekko mieszamy, najlepiej widelcem. W momencie gdy składniki zaczną nam się łączyć dodajemy szczyptę soli i jajko. Całość zagniatamy. Ciasto na pierogi powinno być dobrze wyrobione, aby uzyskać jednolitą i elastyczną masę. Nie może nam się przyklejać do dłoni. Jak każde ciasto, tak i to na pierogi musi trochę odpocząć, dlatego należy je odłożyć na chwilę na bok, a w tym czasie można spokojnie przygotować sobie farsz z owoców. Owoce powinniśmy osuszyć, a w przypadku wiśni również wydrylować. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 2mm, aby nie było ono ani za grube, ani za cienkie. Po rozwałkowaniu wycinamy z ciasta krążki, warto do tego użyć szklanki. W środek krążków układamy owoce i zaklejamy pierogi. Tak wykonane danie wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i wyjmujemy po około 2-3 minutach gotowania. Pierogi z owocami możemy podawać zarówno z cukrem jak i z bitą śmietaną.