Kiedy zbliża się ten wielki dzień, w którym dwie osoby powie sobie sakramentalne (albo formalne) „tak”, do przygotowania pozostaje mnóstwo rzeczy. Większość par pragnie bowiem swoją radością podzielić się z najbliższymi – rodziną, przyjaciółmi, bliskimi znajomymi, dlatego też organizuje towarzyszącą ślubowi uroczystość weselną. Do podjęcia jest wówczas mnóstwo decyzji – kiedy i gdzie odbędzie się przyjęcie i kogo na nie zaprosimy to tylko początek. Należy zdecydować, jaki będzie motyw przewodni wesela (albo po prostu kwiaty i dekoracje), oprawa muzyczna itd. Z perspektywy gości ważne jest to, co znajdzie się na weselnym stole – impreza jest zwykle całonocna, dlatego jedzenia nie powinno zabraknąć. Obiad, kilka ciepłych kolacji i tak zwana zimna płyta to podstawa. Warto pomyśleć też o czymś na osłodę.

Ciasto marcinek z Hajnówki

Ciasto i inne słodkości można po prostu rozłożyć na stołach, ale bardzo popularne – i efektywne – jest także zorganizowanie tak zwanego słodkiego stołu czy też kącika. Można odpowiednio go udekorować, dodać atrakcje w stylu fontanny czekolady albo fondue – i mieć pewność, że zachwyci naszych gości.