Domowe ciasto to zawsze dobry pomysł gdy zbliża się weekend, przychodzą goście albo gdy organizujemy jakąś rodzinną imprezę. Wykonane samodzielnie słodkości to pewność tego, że zjemy tanio i przede wszystkim zdrowo. Ciasta kupowane w cukierniach często również są dobre ale nie zawsze dorównują smakiem tym domowym. Ciasto możemy kupić również w sklepach spożywczych i marketach, najczęściej jednak jest to wyrób masowy, pełen konserwantów i niezdrowych spulchniaczy. Przygotowując domowy wypiek, otrzymujemy gwarancję wysokiej jakości. Wówczas wiemy, że jest to deser dobry i zdrowy. Do jego przyrządzenia wykorzystujemy też świeże składniki, dzięki którym ciasto smakuje i wygląda tak apetycznie. Oprócz najpopularniejszych i tradycyjnych ciast, warto pokusić się o przygotowanie również czegoś nowego. Ciasto salceson jest łatwe w przygotowaniu i zrobimy je bardzo szybko. Swą nazwę wzięło od popularnego wyrobu wędliniarskiego choć w różnych regionach Polski może też mieć inną nazwę. Ciasto salceson pyszne i łatwe do przygotowania można polecić wszystkim amatorom domowych wypieków. Domownicy i goście na pewno chętnie je zjedzą i będą zachwyceni tym pysznym, słodkim wypiekiem.

Składniki

Na ciasto potrzebujemy: dwie szklanki mąki tortowej, trzy czwarte szklanki cukru, łyżeczkę cukru wanilinowego, dwie łyżeczki kakao, po łyżeczce cynamonu i proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, cztery jajka, szklankę oleju, dwa-trzy średnio kwaśne jabłka oraz szczyptę soli.
Do przygotowania polewy: 40 g masła i 70 g gorzkiej czekolady.

Przepis

Zacznij od przesiania mąki razem z kakao, cynamonem, proszkiem oraz sodą. Dodaj sól. Jajka wbij do miseczki, wsyp oba cukry i zmiksuj do uzyskania puszystej masy. Cały czas miksując na małych obrotach, wsypuj suche składniki i wlewaj olej.
Jabłka pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Przygotuj keksówkę 10×20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Zostaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę: w rondelku roztop masło i wrzuć połamaną gorzką czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia po czym polej ciasto.