Często nachodzi nas ochota na coś słodkiego, czy to do zwykłej kawy, czy na spotkaniach z ze znajomymi, czy po prostu w domu lub na poprawę nastroju. Zajadamy się więc pysznymi słodyczami, a później przychodzi chwila refleksji i dopadają nas wyrzuty sumienia…
Dobrym rozwiązaniem wówczas jest przygotowanie domowej, słodkiej, pysznej a jednocześnie zdrowej przekąski, ale czy jest to możliwe? Oczywiście!

Domowe słodkie przekąski.

Odpowiednia dieta i zdrowe odżywianie to ważny element życia dla wielu ludzi. Jednak każdego czasem dopada ochota na coś słodkiego, i co wtedy?
Pojawia się dylemat, czy sięgnąć jednak po tego batona czy czekoladę?

Jeśli już koniecznie czekolada, to najlepiej wybrać gorzką, taką o dużej zawartości kakao, z dodatkiem naturalnych bakalii, które dodatkowo osłodzą jej smak. A jeśli już koniecznie ten baton, to można przygotować domowe batoniki na bazie płatków owsianych, miodu i bakalii – również są pyszne i słodkie, można po nie sięgnąć w kryzysowych momentach, a nie zawierają w swoim składzie syropu glukozowo – fruktozowego.

Krem czekoladowy z avocado.

Awokado to prawdziwa bomba witaminowa. Ma wielu zwolenników, którzy spożywają je w różnych wersjach, jest owocem bardzo uniwersalnym. Smakuje pysznie zarówno samo, dojrzałe wyjadane łyżeczką, jak również jako składnik wielu posiłków, sałatek czy pysznych past.

Wiele osób nie wie, że awokado może być również składnikiem pysznych i zdrowych deserów, przykład jednego z nich to nutella z awokado bez banana.
Do przyrządzenia tego deseru potrzebne jest bardzo dojrzałe awokado, kakao, daktyle, odrobina mleka roślinnego, orzechy laskowe. Jest to bardzo prosty i szybki przepis, ponieważ wystarczy tylko zblendować wszystkie składniki, i już można zajadać się słodkim, zdrowym łakociem.

Wszystkie składniki można regulować wg. uznania i gustu, dla czekolado maniaków dobra będzie wersja z większą ilością kakao, a daktyle można zastąpić płynnym miodem i jego ilość też oczywiście regulować wg. uznania.